При посещението на президента Румен Радев в Атина ще бъде 

...
При посещението на президента Румен Радев в Атина ще бъде 
Коментари Харесай

Радев на посещение в Гърция: Фокус на визитата е енергетиката

При визитата на президента Румен Радев в Атина ще бъде  подписан документ за съдействие сред България и Гърция в изследването на опцията за създаване на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас.

 

Темата беше обсъждана и при визитата на Катерина Сакеларопулу в София при започване на декември. Тогава президентът Румен Радев акцентира, че възобновяването на плана е от голяма важност за България и Гърция.

 

" Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде опция за доставка на сериозно значимата суровина освен за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн. "

 

По време на визитата в Атина двете страни ще подпишат и документ за съдействие при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво.

 

Очаква се до една година да приключи градежа на терминала за полутечен газ в Александруполис, където страната ни взе участие като акционер с дял от 20%.

 

" Удвоихме резервирания потенциал на нашата страна. Гледаме с интерес градежа на втория терминал - " Тракия ", на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, сред Ниа Сантия и " Марица изток ". Това ще способства за още по-голяма непоклатимост на нашите енергийни системи ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР